Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αφορολόγητες γονικές παροχές περιουσιακών στοιχείων και χρηματικών ποσών εως 800.000 ευρώ

Από 01/10/2021 οι γονικές παροχές χρηματικών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ, καθώς και οι δωρεές ποσών έως 800.000 ευρώ μεταξύ συζύγων ή μερών συμφώνων συμβίωσης ή από παππού ή γιαγιά προς εγγόνια ή από παιδιά σε γονείς είναι αφορολόγητες. Έτσι καταργείται η υποχρέωση καταβολής φόρου 10% για οποιαδήποτε γονική παροχή ή για οποιαδήποτε δωρεά χρηματικού ποσού μεταξύ συγγενών Α' βαθμού μέχρι του προαναφερόμενου ποσού.

  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ εφαρμόζεται για κινητή και ακίνητη περιουσία. Δηλαδή για κατοικίες , οικόπεδα , αγροτεμάχια, χρήματα, μετοχές, ομόλογα, επιχειρήσεις, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής κτλ.
  • Η αξία των γονικών παροχών και των δωρεών που έχουν διενεργηθεί πριν την 1η Οκτωβρίου δεν συνυπολογίζεται στο αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που δικαιούται κάθε δωρεοδόχος. 
  • Η δωρεά χρηματικών ποσών πρέπει να γίνει υποχρεωτικά με μεταφορά χρημάτων μέσω τραπεζικών λογαριασμών.
  • Γονικές παροχές και δωρεές προς τους συγγενείς Α' βαθμού που υπερβαίνουν τις 800.000 ευρώ φορολογούνται με συντελεστή 10%.
  • Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ αφορά και δωρεές χρημάτων μεταξύ αδελφών, ή μεταξύ θείων και ανιψιών. Σε κάθε περίπτωση μεταξύ του αρχικού και του τελικού αποδέκτη θα πρέπει να μεσολαβήσει πρόσωπο που έχει σχέση συγγένειας Α' βαθμού. Για παράδειγμα ένας αδελφός θέλει να δώσει στην αδελφή του το ποσό των 50.000 ευρώ δωρίζει πρώτα στον πατέρα του το πόσο των 50.000 ευρώ στην συνέχεια ο πατέρας δίνει με γονική παροχή το ποσό των 50.000 ευρώ στην κόρη του αφορολόγητη . Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να παρακαμφθεί ο φόρος δωρεάς 20% που ισχύει μεταξύ συγγενών Β' βαθμού όπως είναι τα αδέλφια.  
  • Οι γονείς που θα δωρίζουν χρήματα στα παιδιά τους θα πρέπει να δικαιολογούν στην εφορία του νόμιμο τρόπο απόκτησης των χρημάτων που δύναται να δωρήσουν. 
  • Για τις κληρονομιές δεν υπάρχει καμία αλλαγή και εξακολουθούν να φορολογούνται με συντελεστές που κυμαίνονται από 1.5% έως και 10% ανάλογα με την αξία της περιουσίας με απαλλαγή για τις πρώτες 150.000 ευρώ.